Valitse sivu

Historia

Andrew Ritchie, Bromptonin keksijä ja Brompton Bicycle Ltd:n pitkäaikainen toimitusjohtaja, sai jo 1970-luvulla ajatuksen suunnitella kokoon taittuva polkupyörä. Hän teki useita prototyyppejä, joista kolmas, ratkaiseva, valmistui vuonna 1977.

Tämä antoi lopullisen sysäyksen sarjavalmistuksen aloittamiseen. Mutta se tapahtui vasta monien vaikeuksien kautta.
Koska omia pääomia ei ollut, Andrew yritti neuvotella lisenssivalmistuksesta usean yrityksen kanssa. Vaikka idea näytti hyvältä, mikään yrityksistä ei tuottanut tulosta, mikään perinteisten pyörien valmistaja ei uskonut, että sellainen taittopyörä olisi kaupallinen menestys. Yksi näistä valmistajista oli silloin hyvin tunnettu Raleigh, mutta sielläkään ei uskottu riittävästi ideaan.

Kului viisi tuskaista vuotta tarvittavan pääoman etsimisessä, jotta oma tuotanto olisi voitu aloittaa. Andrew’n ystäväpiiri piti ajatusta hengissä, ja lopulta hän kääntyi laajan ystäviensä puoleen ja onnistui myymään heille 30 pyörää, vaikka olemassa oli vain prototyyppi. Ensimmäisillä yksinkertaisilla tuotannon laitteilla tehdyt pyörät valmistuivat, ja ystävät olivat tyytyväisiä. Tämä tapahtui vuonna 1981.

Suusta-suuhun-mainonta toimi hämmästyttävän hyvin. Yhä useammat ihmiset ottivat yhteyttä ja halusivat tällaisen pieneen kokoon menevän pyörän. Puutteellisilla tuotannon välineillä valmistui 500 pyörää, jotka kaikki myytiin nopeasti. Andrew Ritchie uskoi yhä enemmän ideaansa, mutta todellisen sarjatuotannon aloittamiseen olisi tarvittu runsaasti pääomaa, mitä ei ollut.

Seurasi jälleen viiden vuoden yritykset saada tuotannolle rahoitus. Lopulta eräs pankki, Andrewn ystävän takaamana, antoi tarvittavan lainan, ja niin päästiin aloittamaan tuotanto senaikaisen version pohjalta, versiolla oli epävirallinen tyyppinimi Mark 2.
Menestystä tuli pian. Cyclex-näyttelyssä 1987 Brompton sai himoitun Best Product –palkinnon. Eräs tuomareista oli eri mieltä tämän taittopyörän arvoista, mutta toinen tuomari Neil Murray sanoi: ”Asian ydin on siinä, että (Brompton) on tuote, jota myydään ei-pyöräilijöille, joten se laajentaa markkinoita. Ei ole mitään Bromptonin kaltaista, joten Brompton voitti.”

Vuodesta 1987 alkoi Bromptonin menestystarina. Kauppiaat alkoivat haluta yhä suurempia määriä tätä pyörää, vaikka se olikin selvästi kalliimpi kuin muut markkinoilla olevat taittopyörät. Eräät jättivät kiinteitä tilauksia, vaikka pyörää ei ollut edes saatavana. Kriitikot ylistivät Bromptonin ajo-ominaisuuksia. Vuoden 1988 loppupuolella tuotanto oli kasvanut 90:een pyörään kuukaudessa. Vuonna 1994 valmistui 100 pyörää viikossa. Vuonna 1995 Brompton sai Englannin kuningattaren vientipalkinnon, Queen’s Award for Export. Vuonna 1996 saksalainen ADFC (Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club) julisti Bromptonin vuoden polkupyöräksi. Vuonna 1998 jo 30 työntekijää valmisti 200 pyörää viikossa.

Syksyllä 2009 Prinssi Philip luovutti Andrew Ritchie’lle tunnustuksena merkittävästä suunnittelu- ja muotoilutyöstä Prince Philip Designers Prize –palkinnon, tuon palkinnon myöntämisen 50-vuotisena juhlavuonna. Monissa maissa Brompton on testattu parhaaksi taittopyöräksi.

Viime vuonna Lontoossa valmistui yli 30 000 pyörää. Brompton on Englannin suurin polkupyörien valmistaja. Bromptonia myydään ympäri maapallon, 27:ään maahan. Kaukaisimmat vientimaat ovat Japani, Uusi Seelanti ja Kanada. Tuotantoa on koko ajan lisätty mahdollisuuksien mukaan siten, että toimitusajat ovat jo melko lyhyitä.

Kun markkinoille tulee uusia taittopyöriä, verrataan niitä ensimmäiseksi Bromptoniin.

Näytetään kaikki 46 tulosta